RNDr. Roman Slaboch 
Tropická Venezuela je se svým
bohatstvím různých biotopů nesmírně zajímavá pro každého přírodomilného člověka.Botanikové jsou nadšeni obrovským
množstvím rostlin, jak důvěrně známých z našich domovů, tak naprosto neznámých endemitů, vyskytujících se pouze na náhorních plošinách stolových hor,
ve vyprahlých oblastech Los Llanos pochopí pravý význam termínu
monokultura a v deštných pralesích si ověří, co znamená absolutní neprůchodnost
vegetace.
 Ornitolog se vrací s křečemi v zátylku, protože takovou koncentraci ptáků zcela jistě ještě nikdy neviděl a při
spatření hejn ibisů rudých či hoacinů má pocit, že se jeho život
naplnil a je v nebi.
 Herpetologové
si při pohledu na spousty leguánů zelených, teju a dalších velkých
ještěrů myslí totéž. Dostanou-li se pak ještě do Los Llanos, kde jsou k
vidění i šestimetrové anakondy a musí doslova uskakovat před stovkami
kajmanů, třeba se jim sen o nebi vyplní.
Mammalogové tolik druhů
nespatří, protože po stovkách kapybar pasoucích se na březích tůní a řek
jejich zrak otupí a vyruší je jen šplouchání nadechujících se inií
amazonských, a po ránu i plašší ale nesmírně elegantní až křehké aguti
zlaté.
Mraky drobných muchniček
puri-puri, nazývaných zde small black bits (neoficiálně
fucking small black bits, což je přesnější), svou organizovanou invazí
na každý odkrytý kousek těla, uspokojí i ty nejnáročnější masochisty.
Ovšem absolutním rájem je
Venezuela pro akvaristy. Po prvním vytažení čeřenu se vás zmocní nezvladatelný
třes a silné puzení nahazovat síť znova a znova. To jsem si ověřil i na kolegovi
- neakvaristovi, který nahodil jednou a už mi síť nechtěl vrátit. Téměř v každém
úlovku je totiž nějaký další nový druh, takže se lovec dostává do závislosti ne
nepodobné počítačovým gamblerům, pokoušejícím se o další „level“.
Náš
třicetidenní výlet byl zaměřen poměrně jednostranně - ryby, ryby, ryby; velké i
malé, akvarijní i jedlé. Domorodci je ovšem dělí pouze na jedlé a ostatní - těch
je ale neuvěřitelně málo, vlastně odmítli jíst pouze dlouhoocasky,
protože jejich maso smrdí (a vzhledem k tomu, co všechno normálně jedí, to
musí být fakt síla).
Nesmírně jsem se těšil, že po
prozkoumáním biotopů a konkrétních lokalit, budu moci svým chovancům poskytnout
lepší podmínky, korespondující s přírodními. Jaká to naivita! Je naprosto
nemyslitelné proměnit akvária v páchnoucí stoky s olejovými skvrnami, nebo
v lepším případě se saponátovou pěnou na hladině. Je nemožné dlouhodobě udržovat
průsvitnost (nepletu se, opravdu průsvitnost, ne průhlednost) na 2-5 cm.
Není v silách dostupné techniky držet 10 °C teplotní rozdíly vody mezi dnem a
nocí. Nejsme ochotni odsoudit své chovance na celoživotní jednostrannou dietu,
skládající se např. u pozorovaných pavích oček na nárůsty hnědozelenožlutých
sinic. A pokud by snad někdo chtěl na přírodních lokalitách získat inspiraci pro
založení a osázení akvária, zjistí, že polovyschlý kalfas s maltou by byl
vrcholem holandského sázení. Dvěma slovy: nejde to.
A
právě tyto, pro evropského akvaristu, děsivé životní podmínky ryb, nás
přesvědčily o tom, že kulinářská úprava je pro ně vlastně vysvobozením. A tak
jsme s nadšením osvobozovali, čímž jsme například zjistili, že nádherným
třpytivým barvám piraní se vyrovná pouze jejich chuť, nebo že stovky
upražených sekernatek vypadají a chutnají jako chipsy.
Kupodivu se jako nejvážnější
problém ichthyologa ukázali drobní sumečci, odchycení téměř na každý
záběr a beznadějně se zamotávající do sítí, z nichž jsme je často dokázali
vyprostit pouze odstřižením ploutví. Metoda sice drastická, ale vzhledem k
omezenému množství sítí jediná možná. Bohužel tím byl spuštěn cyklus odlovu
stále většího množství sumečků, kteří byli přilákáni na zbytky ploutví svých
kamarádů. Máte-li zkušenost s přelovováním dospělých Ancistrů, se kterými
jsou díky ostnitým záklopkám skřelí podobné (i když ne tak vážné)
problémy, víte alespoň přibližně jak zoufalý boj jsme vedli. Nakonec se
pochopitelně ukázalo, že není problémem ryby chytit, ale uchovat naživu.
Pokračování…
|