R.W. Rottmann, J. Scott Graves, Craig Watson a Roy P.E. Yanong
Fyzikální
a
chemické
požadavky
Moina se vyskytují ve vysoké koncentraci v rybnících, jezírcích, příkopech,
pomalu tekoucích potůčcích a mokřinách, kde se rozkládají organické látky. Vobzvláště hojné míře se vyskytují v dočasných vodních nádržích, které jim
poskytují krátkodobě vhodné podmínky. Obvykle dobře snášejí vodu nízké kvality.
Žijí ve vodě, kde se množství kyslíku pohybuje od téměř nuly až k přesycení.
Moina jsou obzvláště rezistentní vůči změnám v koncentraci kyslíku a často
se rozmnožují ve velkém množství ve vodních nádržích, které jsou silně
znečištěné odpadními vodami. Druhy Moina hrají podle výzkumů důležitou
roli při stabilizaci odpadních vod voxidačních kalových rybnících. Přežít v
prostředí chudém na kyslík jim umožňuje jejich schopnost syntetizace
hemoglobinu. Tvorba hemoglobinu závisí na množství kyslíku rozpuštěného ve vodě.
Produkce hemoglobinu může být rovněž způsobena vysokými teplotami a vysokou
hustotou populace. Moina jsou odolné vůči teplotním výkyvům a dobře
snášejí denní odchylky od5do 31 °C; optimální teplota je
24-31 °C. Vysoká teplotní tolerance Moina je velkou výhodou pro amatérské
chovatele, kteří si doma pěstují živou potravu.
Potrava
Moina se živí různými druhy bakterií, kvasnicemi, fytoplanktonem a zbytky
rozkládajících se organických látek. Velice hodnotnou potravou jsou buňky
bakterií ahub. V přítomnosti adekvátního množství buněk bakterií a kvasnic a fyloplanktonu Moina velmi rychle rostou. Moina jsou jedním z druhů
zooplanktonu, který je schopen zužitkovat modrozelené řasy Microcystis
aeruginosa. Pro jejich růst areprodukci jsou vhodné jak rostlinné, tak
živočišné zbytky. Výživná hodnota zbytků závisí na jejich původu a s jejich
stářím se snižuje.
Životní
cykly
Moina
Cyklus
reprodukce Moina má sexuální a asexuální fázi. Obvykle se populace
sestává pouze ze samiček, které se reprodukují asexuálně. Za optimálních
podmínek se Moina reprodukují pouze ve věku 4 až 7 dnů, přičemž jedné
samičce se najednou narodí 4 až 22 jedinců. Mláďata se rodí každých 1,5 až 2
dny, přičemž většina samiček rodí během svého života 2 až 6krát.
Za nepříznivých podmínek se rodí samečci a dochází k
sexuální reprodukci, jejímž výsledkem jsou zimní vajíčka (ephippia), která jsou
podobná vajíčkům Artemií. Stimulem pro přechod z asexuální na sexuální
reprodukci u Moina je prudký pokles přísunu potravy, což má za následek
zvýšení produkce zimních vajíček. Je však výhodnější poskytovat jim dostatek
potravy a udržet je tak v asexuálním způsobu reprodukce, neboť v případě zimních
vajíček se rodí méně potomstva.
U Daphnia může mít vysoká hustota populace za
následek dramatické snížení reprodukce, ale v případě Moina tomu tak
zjevně není. Produkce vajíček u Daphnia magna prudce klesá při hustotě
25-30 dospělých jedinců na litr. Maximální zaznamenaná udržená hustota u kultur
Daphnia je 500 jedinců litr. Kultury Moina však obvykle dosahují
hustoty 5 000 jedinců na litr a jsou proto lépe uzpůsobeny pro intenzivní
kultivaci.
Srovnání produkce kultur Daphnia magna a
Moina macrocopa, jimž se podávaly kvasnice a dusičnan amonný, prokázalo, že
průměrný denní výnos Moina (106-110 g/m3) dosahuje troj až
čtyřnásobek denní produkce Daphnia (25-40g/m3). U kultur
Moina krmených fytoplanktonem vypěstovaném na organickém odpadu přesáhl
výnos 375 g/m3 denně.
Nutriční
hodnota
Moina
Nutriční hodnoty Moina
se značně liší v závislosti na stáří kultur a typu potravy, který je jim
podáván. Obsah bílkovin je sice u Moina proměnlivý, ale obvykle se
pohybuje průměrně kolem 50% hmotnosti sušiny. U dospělých jedinců je obsah tuku
obvykle vyšší než u mláďat. Celkový obsah tuku na suchou hmotnost je 20 % až 27
% udospělých samiček a 4 % až 6 % u mláďat.
Proces
kultivace
Moina
Metoda
průběžné produkce využívá souvislou sérii kultivací. Stručně řečeno, každý den
je zahájena nová kultivace v samostatné nádrži za dodržení níže uvedených
postupů. Poté, co jsou zkonzumovány všechny buňky hub, bakterií a řas, obvykle 5až 10 dní po založení, se Moina sklidí a kultura je znovu založena. Tato
metoda je obzvláště vhodná, jestliže je každý den potřebné určité množství
Moiny, protože denní produkce je tak mnohem více pod kontrolou. Sériová
metoda je rovněž užitečná pro zachování čistých kultur, protože existuje menší
pravděpodobnost, že kultury budou kontaminovány konkurenty (např. prvoky,
vířníky, klanonožci) čipredátory v podobě larev hmyzu či potěru.
Kultury lze udržovat po dobu dvou měsíců či více pomocí
každodenní částečné sklizně Moina, výměnou vody a pravidelním krmením,
čímž udržíme populaci ve stavu rychlého růstu. Nakonec kultury Moina
přestanou reagovat na další přikrmování. Pokud je zřejmé, že se už dobře
nemnoží, je třeba je zcela sklidit a začít novou kulturu. Moinu lze
produkovat buď v kombinaci s jejich potravou či jako oddělené kultury.
Kombinovaná kultura je nejjednodušší, ale bylo zjištěno, žeuoddělených kultur
je produkce přibližně o 1/3 vyšší. U oddělených kultur je nádrž s fytoplanktonem
umístěna tak, aby mohl být její obsah vypuštěn do nádrže skulturou Moina.
Produkce z oddělených kultur má tu nevýhodu, že vyžaduje další prostor pro
kultivaci fytoplanktonu. V důsledku toho je produkce na jednotku objemu, zejména
u kultur velkého objemu, ekvivalentní tomu, když jsou živočichové chováni
pohromadě se svou potravou. Avšak oddělení Moiny a fytoplanktonu má své
výhody:
menší
pravděpodobnost kontaminace
větší kontrola
konzistentnější výnosy
Bez
ohledu na metodu kultivace uchovávejte vždy několik kultur Moina, abyste
jich měli dostatek pro případ úhynu.
Nádrže
Kultury se dosud uchovávaly v 40. litrových akváriích. Tento objem je však
obvykle příliš malý na to, aby v něm bylo možné vypěstovat dostatek Moina
pro uspokojení poptávky. Lze použít nádrže či sudy (z betonu, nerez oceli,
plastu, laminátu) a přírodní nádrže. Dobře lze využít také bazénky, plastové
dřezy, staré vany či koryta pro dobytek apod. Nepoužívejte nenatřené kovové
nádrže, pokud nejsou znerez oceli.
Hloubka vody by neměla být více než 1 m. Maximální
hloubka 0,5 m jepravděpodobně nejoptimálnější. Mělká voda umožňuje dostatečné
pronikání světla potřebné pro fotosyntézu fytoplanktonu a zajišťuje dostatečný
poměr povrch/objem pro šíření kyslíku.
Doporučuje se rozptýlené světlo či stín na 1/3 vodního
povrchu kontejneru skulturou Moina. Ideální je skleník překrytý stínící
tkaninou (50-80% redukce světla). Venkovní kultury je třeba chránit před deštěm,
abychom lépe stabilizovali produkci, a je třeba kontrolovat, aby se do nádrže
nedostal dravý vodní hmyz.
Použité nádrže (akvária, nádrže, kádě…) nemusejí být
nijak zvlášť čisté. Avšak největším problémem mohou být vláknité řasy a
predátoři z řad larev hmyzu či potěru (např. Hydra, vodní ploštice,
potápníci, larvy vážek). Nádrže lze dezinfikovat 30% roztokem kyseliny solné či
vysušením na slunečním světle. Přírodní nádrže je třeba vypustit a nechat
vyschnout na slunci.
Pro maximální produkci je nutné dodržování pravidelného
času krmení bez výrazných odchylek.
Moina jsou extrémně citlivé na pesticidy, kovy
(např. měď a zinek, které se mohou vyskytovat ve vodě z obecních vodovodů či
studní), čisticí prostředky, bělidla a jiné toxické látky obsažené ve vodě.
Zajistěte, aby se do nádrže s kulturou omylem nedostaly toxiny. Vodu ze studně
nechejte nejméně dvě hodiny okysličit. Vodu zobecního vodovodu je třeba nechat
okysličit nejméně dva dny, aby se neutralizoval chlór, případně je možné za
účelem urychlení tohoto procesu přidat thiosíran sodný nebo komerčně dostupný
přípravek neutralizující chlór. Ideální je voda z přírodního pramene. Vynikající
pro kultury Moina je rovněž dešťová voda, pokud pochází zoblasti, kde
není extrémně znečištěné ovzduší. Lze použít také přefiltrovanou vodu zjezera
či potoka.
Optimální teplota vody pro Moina je 24-31°C.
Krátkodobě se jim daří vteplotách nad 32°C. Při nižších teplotách se však
produkce snižuje.
Okysličování
Jemné
okysličování nádrží s Moina udržuje částice potravy rozptýlené a zvyšuje
produkci fytoplanktonu – to má za následek zvýšení počtu vajíček na samičku,
poměr samiček plodících vajíčka v populaci a hustotu populace. Produkci Moina
může rovněž podpořit přidání malého množství čerstvé vody do nádrže. Pro
okysličování nádrží s kulturami o objemu do 1,5 m3 stačí pouze jeden až dva
vzduchovací kameny. Je třeba se vyvarovat extrémně malých bublin, protože by se
mohly zachytit pod krunýřem. To může způsobit, že Moina plavou na povrchu
aposléze uhynou.
Potrava
Níže
jsou uvedeny některá běžná krmiva a dávkování. Vyzkoušejte několik různých
krmiv, abyste zjistili, které je pro vaši situaci nejlepší. Počáteční množství
bude asi nutné upravit podle toho, jak se konkrétní kultura bude vyvíjet.
Uvedená počáteční množství přidejte na každých 400
litrů vody. Přibližně za pět dní přidejte další potravu, a to cca 50-100 %
počátečního množství.
Droždí: 8-14 g potravinářského droždí
Krmiva z droždí a minerálů: 8-14 g a 14 g dusičnanu amonného
Vojtěška, otruby a droždí: 40 g vojtěšky, 40 g pšeničných či rýžových otrub a
8 g droždí
Kravský hnůj nebo odpadový kal, otruby a droždí: 150 g sušeného hnoje či
odpadového kalu, 40 g pšeničných či rýžových otrub a 8 g droždí
Kravský hnůj nebo odpadový kal, bavlníkové semeno a droždí: 150 g sušeného
hnoje či odpadového kalu, 40 g bavlníkového semena a 8 g droždí.
Koňský nebo kravský hnůj, případně odpadový kal: 550 g sušeného hnoje / odpadového
kalu.
Drůbeží či prasečí hnůj: 170 g sušeného hnoje
Obvykle jsou vhodnější organická hnojiva než minerální, protože poskytují buňky
bakterií a huby a zbytky i fytoplankton jakožto potravu pro Moina. Takto
pestrá potrava lépe plní jejich potřeby co se týče výživy za účelem maximální
produkce. Minerální hnojiva lze používat samostatně, avšak lépe fungují v
přírodních nádržích než v běžných kontejnerech či sudech.
Vhodnější jsou čerstvá hnojiva, protože jsou bohatší na
organické látky abakterie. Některým zemědělským zvířatům jsou však podávány
přísady do krmiva za účelem likvidace larev much v hnoji, které mohou produkci
Moina tlumit. Ačkoliv to není absolutně nutné, hnůj se často před
použitím suší. Pro kultury Moina lze použít komerčně dostupná organická
hnojiva jako je dehydrovaný kravský hnůj aodpadové kaly.
Ačkoliv se pro kultivaci Moina velmi často
používá hnůj, vhodnější je použít droždí, vojtěšku a otruby.
Potrava z organických látek jako je hnůj, odpadový kal,
seno a olejnaté semeno se obvykle dává do vody v sítěných pytlích. Lze použít
rovněž fáčovinu, pytlovinu, nylon či jiné relativně volně tkané materiály. Nylon
či jiné syntetické materiály se však ve vodě nekazí, jako je tomu např. u bavlny
či pytloviny. V případě menších nádrží lze dobře použít nylonové punčochy: jsou
levné a snadno dostupné. Použití pytlů zabrání problémům s velkými částicemi při
sklízení Moina a umožňuje větší kontrolu nad hnojením.
Překrmování může brzy způsobit problémy s kvalitou
vody. Bez ohledu na jeho druh začněte s malým množstvím potravy či hnojiva,
které přidávejte v krátkých intervalech; s přibývajícími zkušenostmi množství
pomalu zvyšujte. Jestliže se zdůvodu překrmování v nádrži objeví houby, pytel s
organickým materiálem vyjměte. Jestliže v nádrži houby zůstávají ve velkém
množství, je třeba kulturu vyřadit a založit znovu.
Produkci Moina může brzdit extrémně vysoké pH
(vyšší než 9,5) z důvodu velkého růstu řas a následné zvýšení procenta toxické
formy amoniaku. pH kultury lze upravit na 7 až 8 přidáním octa (kyseliny
octové).
Založení kultury
K
zakládání používejte čisté živé kultury, vyhýbejte se slabým kulturám, kulturám,
které produkují zimní vajíčka, nebo kulturám obsahujícím dravce z řad larev hmyzu
apotěru. Očkujte s přibližně 100 jedinci Moina 20 l. Ačkoliv lze
kulturu teoreticky založit i s jednou samičkou, vždy použijte adekvátní
množství, abyste rychle vybudovali populaci, kterou lze sklidit. Jestliže
použijete méně, poroste populace pomaleji, a proto je třeba snížit počáteční
množství hnojiva či potravy, abyste zabránili překrmení. Větší množství použité
pro očkování snižuje čas potřebný kdosažení sklizně a snižuje pravděpodobnost
kontaminace konkurenty. Kultury očkujeme obvykle 24 hodin či více po krmení.
Pokud však použijeme droždí, lze Moina za předpokladu dobré kvality vody
a vhodné teploty přidat ke kultuře po několika hodinách okysličování. Důvodem je
to, že buňky droždí jsou Moina okamžitě k dispozici jakožto potrava. Malé
množství fytoplanktonu přítomného ve vodě a trávicím traktu Moina použité
k očkování kultury obvykle stačí ke spuštění rozvoje fytoplanktonu. Někdy je
úmrtnost počátečního očkování vysoká a je nutné další očkování.
Monitorování
Kulturu je nutné denně
sledovat, abychom zjistili, jak se jí daří.
Zdraví kultury stanovíme tak, že kulturu zamícháme, odebereme 1polévkovou
lžíci (15 ml) kultury a vzorek prostudujeme za použití lupy nebomikroskopu s 8x
až 10x zvětšením. Zdravou kulturu poznáme podle zelených či hnědočervených
Moina s plným zažívacím traktem a aktivním pohybem. Bledé Moina s
prázdným trávicím traktem či Moina produkující zimní vajíčka jsou
znakem nedostatečných podmínek prostředí činedostatečného krmení.
Hustotu populace Moina stanovíme tak, že Moina zabijeme ve
vzorku 70% alkoholového roztoku a spočítáme všechny Moina v Petriho
misce pomocí lupy či mikroskopu. Kultury vhodné ke sklizni by měly obsahovat
45 až 75 Moina ve vzorku o objemu 1 polévkové lžíce (3-5 ml). Zkušený
chovatel je schopen odhadnout hustotu vizuálně.
Co se týče koncentrace potravy ve vodě s kulturou, kultura v nádobě zčirého
skla by měla působit mírně zakaleným dojmem a měla by mít barvu čaje či
zelenou barvu. Jestliže je voda s kulturou čistá, svědčí to onedostatku
potravy. Kultury je třeba krmit či hnojit cca 50-100 % původního množství,
kdykoli je průhlednost větší než cca 0,3-0,4 m. Tolze zjistit pomocí bílého
plastového či kovového víčka o průměru 10cm. Hloubka průhlednosti je tam, kde
je kotouč při ponoření do nádoby sotva vidět.
Jestliže objevíme dravce z řad larev hmyzu či potěru (např. Hydra,
vodní ploštice, potápníci, larvy vážek), kulturu zlikvidujte, nádrž vyčistěte
adezinfikujte, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních kultur.
Sklizeň
Moina lze sklízet jednoduše vylovením požadovaného počtu jedinců, kteří sekoncentrují v „chuchvalcích“ na povrchu nádoby, pomocí síťky na korýše čikávového filtru na více použití. Kultury lze rovněž sklízet vylitím či
odčerpáním vody skulturou do sběrače planktonu vybaveného 50-150
mm síťkou ponořenou do nádoby s vodou.
Před samotnou sklizní vypněte okysličování a nechejte částice potravy usadit. U
stálých kultur neslízejte více než 1/5 až 1/4 populace denně, pokud kulturu
neobnovujete. Sklizeň vypuštěním nádrže s kulturou umožňuje částečnou výměnu
vody a zlepšuje její kvalitu. Sklízejte vždy najednou jen malá množství apřemístěte Moina do nádob s čistou vodou, abyste je uchovali naživu.
Usazeniny na dně je třeba každý den po sklizni ručně
rozvířit a důkladně kulturu zamíchat, abyste zabránili anaerobní podmínkám a
opětovně rozptýlili částice potravy.
Doplňující informace
Jednotlivé druhy Moina se liší svou velikostí, produkcí mláďat a
optimálními podmínkami co se týče prostředí. V závislosti na druhu, jaký chcete
vypěstovat, je třeba kultivační techniku upravit.
Na produkci Moina může mít pozitivní vliv větší
plocha v nádrži s kulturou. Jeprokázáno, že u Daphnia
čtyřnásobné zvýšení plochy vzniklé použitím plastových desek mělo za následek
čtyřnásobné zvýšení hustoty, biomasy a sklizně. Není známo, zda je to důsledek
lepší kvality vody z důvodu nitrifikačních bakterií na substrátu nebo změnu v
prostorové distribuci Daphnia či lepší výživy.
Není vždy možné sladit produkci Moina s potřebou
potravy pro rybí potěr. Sklizené Moina lze uchovat živé několik dní v
čisté vodě v ledničce. Po ohřátí opět zahájí svou běžnou aktivitu. Nutriční
hodnota uskladněných Moina pravděpodobně nebude optimální z důvodu doby
hladovění, takže je vhodné Moina před podáváním obohatit řasami a
droždím. Moina lze dlouhodobě skladovat zmražené v mírně slané vodě,
sušením za zmraženého stavu. Obě metody Moina zabijí, a tak je nutná
adekvátní cirkulace aby se po rozmražení mohly rozptýlit jako potrava pro rybí
potěr. Mražené Moina a Moina sušené za zmraženého stavu nejsou tak
výživné jako živé anejsou u rybího potěru tak oblíbené.
Ačkoli nutriční obsah Moina se mražením čisušením
za zmraženého stavu nijak zásadně nemění, živiny se rychle vyluhují do vody. Do
deseti minut po vhození do čerstvé vody se ztrácí téměř veškerá aktivita enzymů.
Po hodině se ztrácí všechny volné aminokyseliny a mnoho vázaných aminokyselin.
Tento článek je uveřejněn s laskavým svolením:
University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences (UF/IFAS)